Indywidualni przetwórcy produktów rolnych mogą składać wnioski o dotacje w ramach działania „Zwiększanie wartości dodanej podstawowej produkcji rolnej i leśnej” od 9 września 2010 roku.
W pierwszej kolejności, czyli od 12 sierpnia do 8 września, wnioski o dotacje w ramach tego działania mogły składać jedynie grupy producentów rolnych, wstępnie uznane grupy, uznane organizacje producentów owoców i warzyw oraz utworzone przez te podmioty spółki osobowe, spółki kapitałowe oraz spółdzielnie zgodnie z zapisami w odpowiednim rozporządzeniu Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Maksymalna kwota dofinansowania może wynieść nawet 20 mln zł, przy czym nie może być mniejsza niż 100 tys. zł. Poziom pomocy zależy od wielkości przedsiębiorstwa i może wynieść od 25%, 40% lub 50% (najwięcej – 50% – mogą dostać mikroprzedsiębiorstwa).
W ramach działania wspierane są inwestycje w sektorach przetwórstwa: mleka (z wyjątkiem produkcji masła), mięsa, owoców i warzyw (z wyjątkiem produkcji napojów winopodobnych i winopochodnych), zbóż (z wyjątkiem produkcji słodu), ziemniaków, jaj, miodu, lnu i konopi, roślin oleistych, wysokobiałkowych,
przetwarzania produktów rolnych na cele energetyczne, a także usługowego zamrażania wraz z przechowywaniem produktów rolnych.
Pomocą finansową objęte są również projekty dotyczące sprzedaży hurtowej produktów rolnych: owoców i warzyw, kwiatów i roślin, mleka i wyrobów mleczarskich, zboża oraz materiału siewnego roślin rolniczych i warzywnych.
Więcej na ten temat można przeczytać na stronach Agencji Restrukturyzacji i Modernizacji Rolnictwa i tam też należy składać wnioski o przyznanie dotacji w ramach działania.